Laptop Curs – liquid damage

Cu toti obisnuim sa stam in fata laptopului cu o cafea, un ceai, in timp ce lucram sau navigamtastatura lichide curse pe internet. Cu toate ca acest ritual este unul placut, linistitor ce pare sa prevesteasca o zi excelenta, de multe ori acesta poate conduce si la un dezastru si va veti alege cu un laptop curs. (liquid damage). E foarte comun sa se intample acest accident neplacut si continutul paharului sa ajunga pe laptop, cel mai adesea pe tastatura acestuia.
Primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa incetam imediat folosirea laptopului, chiar daca pe moment el pare sa functioneze normal. Daca o picatura mica de lichid ajunge pe placa de baza, ea poate crea un scurt circuit, ducand la defectarea iremediabila a placii de baza.

Iata cativa pasi obligatorii de urmat:

– Inchideti laptop-ul imediat de la butonul de power si deconectati incarcatorul;
– Scoateti bateria, daca accesul va permite;
– Stergeti cu o carpa moale absorbanta sau servetele de hartie, surplusul de lichid de pe tastatura si de pe toate componentele accesibile;
– Asezati laptop-ul cu capacul deschis si cu tastatura in jos, cu display-ul departat, pe un prosop, pentru a impiedica lichidul sa ajunga si la alte componente. Sau pozitionati-l pe o parte cu capacul deschis, inclinat spre partea cu unitatea optica ( pentru ca aici se afla, in principiu, cele mai putine componente).

NU INCERCATI SUB NICI O FORMA SA-L REPORNITI !

Prezentati-va imediat la un service ce are aparatura necesara pentru curatarea placii de baza intr-o baie speciala cu ultrasunete si detergenti specifici de curatare a componentelor electronice.

Toti acesti pasi trebuie urmati foarte repede pentru a nu permite lichidului sa patrunda in interiorul laptopului.

Este indicat sa prezentati cat mai multe informatii referitoare la incident, ce lichid si ce cantitate a intrat in laptop, masurile luate imediat dupa, daca ati incercat sa il reporniti, daca a iesit fum, starea tastaturii in caz ca ati reusit sa il porniti (cel mai indicat e sa nu il porniti, sa nu bagati bateria si incarcatorul).

Cele mai „rele” lichide care pot avaria, uneori definitiv, un laptop curs, sunt lichidele dulci, laptele, cafeaua sau sucurile. Lichidul varsat pe laptop poate patrunde foarte usor sub tastatura si sa ajunga pe placa de baza. In momentul in care lichidul curs ajunge pe placa de baza a laptopului, din cauza curentilor mari la tensiuni mici si a frecventei de lucru al alimentarilor de pe placa, componentele oxideaza si se poate produce un scurt circuit. Astfel se poate defecta iremediabil placa de baza.

Defectarea componentelor de pe placa de baza nu este obligatorie sa se produca imediat dupa varsarea lichidului pe laptop. Uneori laptopul poate sa functioneze in parametri normali, ore sau chiar zile. Dupa o perioada insa, puteti avea surpriza ca laptopul nu mai porneste sau nu se mai alimenteaza .

placa-spalata-2
Aceeasi placa de baza SPALATA la ultrasunete.

CE ESTE INDICAT SA NU FACETI DACA ATI VARSAT ORICE FEL DE LICHID PE LAPTOP!

Pe internet se gasesc multe metode care au sanse de reusita mici, sau chiar dauneaza si mai grav starii laptopului. Printre cele mai des intalnite sunt scufundarea laptopului in sare,orez sau silicat-gel pentru absortia umezelii. Acest proces (in cazul laptopurilor de dimensiuni mari) dureaza mult prea mult, pana se absoarbe in totalitate umezeala, oxidul se formeaza si distrugerea placii este iremediabila.

Metoda uscatorului de par.Daca il setam la cald putem sa topim tastele si carcasa de plastic, inainte sa avem un laptop uscat, pe de alta parte aerul de la uscatorul de par nu poate patrunde la sutele de componente minuscule, ce se afla pe placa de baza, ducand din nou la oxidarea acestora si daune majore.

Singura metoda cu adevarat eficienta este prezentarea de urgenta in service pentru demontarea laptopului si curatarea placii de baza indiferent daca a curs “doar o picatura” sau un pahar de lichid.

Hai sa discutam mai multe despre problema ta.
Ne gasesti de luni pana vineri, de la orele 9 la 18, la 0769.111.676 sau contact@reparatii-laptopuri.ro.